Spring til indhold

Hven

Vejrudsigten sagde vind fra syd og sydøst. Alligevel valgte vi at gå til Kyrckbacken, som vi anduvede i en byge med vind og regn. Der var mange ledige pladser, men ingen i læ for vinden.

Efter en hurtig rundtur besluttede vi at sejle ud af havnen. En halv time senere anduvede vi Norreborg, der ligger på nordsiden af øen og i læ ved sydlig og sydøstlig vind.

Vi var den eneste gæstebåd i havnen, nød roen, fuglenes sang og solnedgangen.

Den næste dag gik vi på stien langs vandet i det fine vejr, der nu begyndte at minde om sommer.

Vi passerede husene med de velholdte haver, campingpladsen, hvor der annonceredes med Fatöl, kaffe med fika og hamburgara,  nåede fyret på øens nordøstlige spids og  gik videre til øens tredje havn i Backviken, hvor vi holdt pause på en cafe.

Videre op ad den stejle bakke og ind på øens midte til  Tycho Brahes Uranienborg.

Tycho Brahe, hvis danske navn er  Thyge Ottesen Brahe,  blev født i Skåne i 1546 og døde i Prag i 1601.

Han er kendt som astronom og hans arbejder bliver anset som grundlaget for Johan Keplers bevis for, at jorden kredser om solen. Dengang blev astronomi og astrologi anset som én videnskab og Tycho Brahe fandt gennem astronomiske beregninger frem til at 32 af årets dage bringer ulykke –  det vi i dag kalder en Tycho Brahes dag, hvor man bør afholde sig fra væsentlige gøremål.

Hans søster Sophie Brahe var også en dygtig matematiker og bistod med forskningen  på observstoriet – dog i det skjulte fordi man den gang mente, at kvinders hjerner tog skade af at arbejde med matematik.

I 1576 overlod den danske konge Frederik II Hven til Tycho Brahe, som opførte observatoriet Stjerneborg, slottet Uranienborg, en papirmølle og et bogtrykkeri, der gjorde det muligt at publicerere de videnskabelige resultater.

Tycho Brahe var en hård herre og var hadet af den lokale befolkning. I 1597 måtte han forlade øen og slog sig ned i Prag.

Der er mange myter om årsagen til hans død. En at han døde af forgiftning af det bly han havde i næsen, en anden at han under en middag holdt sin vand så længe at urinblæren eksploderede, en tredje at han døde af en urinvejsinfektion og en fjerde at Kepler forgiftede ham.

Søsteren Sophie flyttede til Helsingør, hvor hun døde i 1643 – 87 år gammel, hvilket må have været en meget høj alder efter den tids målestok

Da vi kom tilbage til Norreborg Havn var der kommet flere gæstebåde og vi fik endnu en fin aften.

Næste dag sejlede vi til Rungsted, spiste frokost på båden,  gik tur på promenaden og sejlede hjem sidst på eftermiddagen

 

Tak for du læste beretningen 

Vi elsker at høre fra læsere.

Hilsen, kommentar eller spørgsmål?

Fyr løs

…alt er velkomment

Abonner på kommentarer
Send mig en mail
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Du er velkommen til at dele 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
0
Skriv din hilsen her ... x
()
x

Vi laver en beretning eller film en gang imellem. 

Abonnér og få de nye direkte i din indbakke.

Abonnér

Bare rolig. Abonnementet er gratis. Du får kun en mail, når der er en ny beretning eller film. Din mailadresse bliver ikke givet til andre og du kan altid opsige dit abonnement.

Vi laver en beretning eller film en gang imellem. 

Abonnér og få de nye direkte i din indbakke. 

Abonnér

Bare rolig. Abonnementet er gratis. Du får kun en mail, når der er en ny beretning eller film. Din mailadresse bliver ikke givet til andre og du kan altid opsige dit abonnement.

Det er ikke særlig nemt at betale Tepai afgiften online. Den officielle manual blev sidst opdateret i maj 2019. Siden er der lavet en del ændringer.

Her er, hvad der virkede den 16. August 2022 og den 15. Maj 2023

Start med at ansøge på https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/

Du kan checke om din ansøgning er godkendt ved gå til forsiden (Der hvor du startede)

Din nye ansøgning står nu nederst på listen. Scroll til højre. I den sidste kolonne står nu´New´.

Efter et par minutter (nogen gange et par timer) får du en mail med to vedhæftede filer. Den ene ‘Application form´ er din ansøgning. Den anden ´ePavorolo´er dine betalingsoplysninger. Tag et print af den sidste og tag den med på et posthus eller i bank, hvis du helst vil betale din Tepai dér. 

Hvis du ikke gider bruge din tid på at finde et posthus eller en bank og stå i kø et par timer, kan du betale online.

Log ind i din netbank. 

Udfyld nu betalingsanmodningen sådan

Beløbsmodtager

IBAN:

GR1201000230000000481090510

Navn :

International Authority for Public Revenue (AADE)

Adresse :

Sina 2-4

By og Postnummer :

106 72 Athens

Meddelelse til beløbsmodtager 

Den 20 cifrede ´Administrative fee code` som du finder i filen ePavorolo. Det er vigtigt at du ikke indsætter andet end de 20 cifre.

Beløbsmodtagers bankforbindelse

Bankens Bankkode :

BNGRGRAA

Husk at angive, at du vil betale i EURO.

Betaling gennemføres kl 15.00 CET.

Log efter en time eller to ind på https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/

Nederst til højre står nu ‘Paid’.

…Voila

Du kan gemme filen i Pdf format. Vis den så på din mobiltelefon, tablet eller PC, hvis du skal dokumentere, at du har betalt din TEPAI. Du kan selvfølgelig også lave et print af den.

P.S.

Hvis du af en eller anden årsag ikke modtager en mail med ansøgning og betalingsoplysning eller får din betaling retur, kan du forsøge at gennemføre betalingen med koden, der begynder med RF og efterfølges af 23 cifre.

Den står  webformularen i kolonnen til venstre for kolonnen, hvor der står ‘New’.