Spring til indhold

Stjerner, mafia og fagre…

Vi  kunne godt lide Palermo og blev der en uge. Og da den var gået en uge mere.

Palermo blev grundlagt af fønikerne for over 2.700 år siden. De kaldte den Zys. Det menes at have betydet blomst. Grækerne kaldte den Panormos. Det betød ‘beskyttet havn’. Det oversatte araberne til Balarm, hvilket Normannerne oversatte til Balarmus. På nutidig italiensk blev Balarmus så til Palermo.

Fem stjerner

Og havnen var virkelig velbeskyttet.

Ingen dønninger eller hylende vinde til at forstyrre nattesøvnen. Sikkerheden var god. Området videoovervåget. Indgangen bemandet hele døgnet. De sanitære faciliteter var beskedne. Ja faktisk bestod de af kun et toilet med et baderum.  Men det var pænt og rent. Vandet i udtagene på de to broer var klassificeret som drikkevand. Der var fem minutters gang til den gamle bydel. Et par minutter længere væk lå et stort supermarked. Her kunne alle dagligvarer provianteres. De kunne også bringes helt ned til båden, hvis man bad om det. Ikke langt fra supermarkedet lå et vaskeri, hvor man kunne vaske tøj til en rimelig pris. De bondefangeragtige vaskerier var der også et par stykker af. Dem undgik vi behændigt. Et par hundrede meter væk fra marinaen lå et lystbådværft med alle faciliteter. Noget længere væk en skibsudstyrsforretning med fem travle ekspedienter, køsystem og et stort lager i baglokalet. En del både lå i marinaen hele året.  En annoncerede med Bed&Breakfast. En anden med dagsture. Gæstebåde anløb på vej mod Grækenland i øst eller Gibraltar og Atlanterhavet i vest.

Og så var der selvfølgelig Benedetto eller Ben, som han foretrak at blive kaldt. Havnemesteren, der midt i storbyen fik én til at føle man var i en hyggelig landsby som der stod i en af de mange femstjernede anmeldelser af marinaen Sitimar.

Om aftenen slentrede vi rundt i den gamle bydel, hvor der var masser af liv, street food, restauranter og cafeer med musik leveret af dygtige musikere. Næsten hver dag opdagede vi en kirke, en plads, skulpturer, udsmykninger eller facader vi ikke før havde set. På markedspladserne hørte vi pladsholderne faldbyde sine varer på den særlige sicilianske dialekt, som Ben fortalte var en blanding af arabisk og italiensk. Vi tilbragte en eftermiddag i den store og rigt udsmykkede katedral. Så selvfølgelig også operaenhuset, hvor Michael Corleones bildskønne datter i filmen Godfather ved en fejl myrdes på trappen i et brutalt opgør med Corleone familien.

Demokrati og Mafia

« Vi er en af de fattigste regioner i Europa. Vi burde være en af de rigeste » sagde Ben og tilføjede « Vi har verdens bedste olie, de fineste vine, frugt, oste, fisk, svovl, naturgas og et fantastisk klima»

« Hvorfor er I så ikke det? » 

« Fordi man på Sicilien kun tænker på sig selv » svarede Ben.

« Sådan er det da også alle andre steder.  Det er her staten kommer ind. Den skal sørge for at der tænkes på alle » 

« Staten » fnøs Ben « Dem i parlamentet hæver en høj løn. Den er det eneste, der interesserer dem»  

Parlamentet Ben talte om var Siciliens parlament. Det er lovgivende og et af verdens ældste. Kun det islandske Althing og færøske Lagting er ældre.

Men det er ikke kun parlamentet, der er gammelt. Også mafiaen har en lang historie. Den opstod i 1800-tallet, da bønderne begyndte at eje jord. Politivæsnet på Sicilien var praktisk taget ikke-eksisterende.  Dets opgaver blev overladt til det private initiativ. Hermed skabtes den sicilianske mafia.

Nogen hævder mafiaen hæmmer udviklingen på Sicilien. Andre at den er et symptom på århundreders tradition for en bizar nepotisme, der er grobund for kriminalitet og korruption.

Staten har gjort meget for at bekæmpe mafiaen. Gennem 80’erne var der næsten borgerkrigslignende tilstande i Palermo. Mordene på dommerne Falcone og Borsellino i starten af 90’erne rejste en folkelig protest. Folk gik på gaderne og demonstrede mod mafiaen. Ved valget i 1993 fik det progressive parti La Rete næsten 75% af stemmerne. Parlamentet vedtog særlove, der havde til formål at bekæmpe mafiaen. Næsten 4.000 mafiosi blev arresteret.  Uoplyste andele af mafiaens meget store formuer blev konfiskeret. De blev investeret i renovering af de historiske bygninger og etablering rekreative områder.

Palermo blev igen en by, man kunne færdes i efter mørkets frembrud.

Men kampen mod mafiaen er endnu ikke slut. Næsten 80% af forretningerne i Palermo betaler, ifølge Ben, pizzo (beskyttelsespenge). Palermos borgmester lever stadig under politibeskyttelse. De unge har svært ved at finde et job og Palermos forstæder er endnu præget af fattigdom.

I 2015 fik Palermos lystbådehavn den internationale arkitektur pris. Året efter kom den gamle bydel på Unescos verdensarvsliste og sidste år blev Palermo udnævnt til Italiens kulturhovedstad.

Så det virker som om Palermo og dermed vel også Sicilien er på rette vej, omend langsomt.

Fagre nye verden

De første par dage var det koldt i Palermo. Men så pludselig en dag kom den længe ønskede sommer. Men man skal passe på med, hvad man ønsker sig. Pludselig gik vi og stønnede i varmen. Når vi var ude, søgte vi nu ligesom alle andre de skyggefulde steder. Vores dyner skiftede vi ud med tynde svalende lagner.

Det ville være dejligt at kunne bade i den stærke varme. Men der er ingen badestrande i Palermo. Endnu. Den nærmeste strand hedder Mondello Beach. Det er her man tager til, når man vil bade.

Der var en halv snes kilometer derud. På Google Maps fandt vi busforbindelsen dertil. Pakkede vores badetøj og gik de 5 minutter hen til stoppestedet. Bussen kom til tiden. Var dejlig kølig. Halvtom og gratis. Efter 20 minutters kørsel steg vi af. Google Maps førte os sikkert hen til stoppestedet til den næste bus, der kørte ud til Mondello Beach. Da vi havde ventet lidt, kom en gruppe på 5-6 piger gående mod os. Den modigste af dem tog mod til sig og spurgte på godt engelsk.

« Undskyld. Ved I om det er herfra bussen kører til Mondello ? »

« Jo det skulle jeg da mene » svarede jeg og tilføjede  «Vi bruger det, der hedder Google Maps. Det er smart. Der kan man se hvor bussen kører hen og hvornår. Kender I ikke Google Maps ?  »

Pigen svarede ikke på spørgsmålet.

«Vi har ventet over en time ved det næste stoppested. Bussen kom ikke. Måske den slet ikke kører idag »  sagde hun lidt fortørnet

«Det er muligt. Men vi gi´r den en chance og venter på den » 

Det samme gjorde pigerne, som var tyske og kommet til Palermo sent om aftenen den foregående dag.

«Er I på tur med skolen ? »

«Nej » svarede en anden af pigerne og tilføjede med et let overbærende smil «Vi læser på universitetet og er ved at afslutte vores bachelor» 

Da bussen var mere end et kvarter forsinket, foreslog den ene af pigerne, at vi tog en taxa i stedet.

Glimrende idé. Men hvordan finder man så liiige en taxa i en forstad  i Palermo.

Vi begyndte at spejde efter en.

«Der kommer en om fem minutter » udbrød en af pigerne

«Hvor i alverden ved du det fra ?  »

«Har lige downloadet en app » svarede pigen med blikket rettet mod skærmen

«Kan du også bestille en taxa med den der app ? »

«Ja og jeg har bestilt een » svarede hun

«Fint. Men vi skal jo altså bruge to » 

«Jeg har bestilt en stor » svarede pigen og løftede blikket fra skærmen

Fem minutter senere kørte en stor hvid taxa ind hen til stoppestedet. Vi steg alle ind i den dejligt afkølede bil.

«Vil I betale med kort eller app ? » spurgte chaufføren.

«App» svarede pigen og trykkede på sin skærm, mens jeg lukkede Google Maps uden at nogen af pigerne vist opdagede det.

 

Tak for du læste beretningen 

Vi elsker at høre fra læsere.

Hilsen, kommentar eller spørgsmål?

Fyr løs

…alt er velkomment

Abonner på kommentarer
Send mig en mail
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Greisen
Jan Greisen
8. august 2019 20:33

Igen. Det er bare så hyggeligt og fornøjeligt, at høre fra jer, – denne gang fra Palermo. Og fin lille video. Tusind tak. Vi ses. Kh Jan & Mette.

Mick Ammentorp
Mick Ammentorp
8. august 2019 21:37

Dejligt input.

Minder mig om vort besøg i Napoli her i juli!

Med Venlig Hilsen

Mick Ammentorp

Anette Hamid
Anette Hamid
9. august 2019 6:40

Det er jo en hel historie time, hvor ved i dog alt det fra? Tak for det ser frem til at i når Alexandria så ku det være vi mødtes ? så kan i vise rundt i byen for i er da fantastiske tur guider. Og så er det godt at vide i har det godt. Vi ser lige så meget til de nye beboer i “jeres” hus som vi så til de gamle? men hækken er klippet så mon ikke der bor nogen ? glæder mig til næste beretning og film. Knus?

Karin Andersen
Karin Andersen
9. august 2019 10:45

Hej med jer. Jeg har jo været å den tur I nu er på. Det eneste der er som dengang er nok vandet, himlen og stjernene. Det er jo næste 20 år siden. Fortsat god tur og husk alle de skønne øer og ikke mindst Stromboli. Perib er stadig i Solenzara.

Du er velkommen til at dele 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
8
0
Skriv din hilsen her ... x
()
x

Tag med

Vi laver en beretning eller film en gang imellem. 

Du er velkommen til at læse og se de nye her på sitet.

Du kan også abonnere. Så får du en mail, når der er en ny. 

Bare rolig. Abonnementet er gratis. Du får kun en mail, når der er en ny beretning eller film. Din mailadresse bliver ikke givet til andre og du kan altid opsige dit abonnement.

Tag med

Vi laver en beretning eller film en gang imellem. 

Du er altid velkommen til at læse og se de nye her på sitet.

Du kan også abonnere. Så får du en mail, når der er en ny. 

Bare rolig. Abonnementet er gratis. Du får kun en mail, når der er en ny beretning eller film. Din mailadresse bliver ikke givet til andre og du kan altid opsige dit abonnement.

Det er ikke særlig nemt at betale Tepai afgiften online. Den officielle manual blev sidst opdateret i maj 2019. Siden er der lavet en del ændringer.

Her er, hvad der virkede den 16. August 2022 og den 15. Maj 2023

Start med at ansøge på https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/

Du kan checke om din ansøgning er godkendt ved gå til forsiden (Der hvor du startede)

Din nye ansøgning står nu nederst på listen. Scroll til højre. I den sidste kolonne står nu´New´.

Efter et par minutter (nogen gange et par timer) får du en mail med to vedhæftede filer. Den ene ‘Application form´ er din ansøgning. Den anden ´ePavorolo´er dine betalingsoplysninger. Tag et print af den sidste og tag den med på et posthus eller i bank, hvis du helst vil betale din Tepai dér. 

Hvis du ikke gider bruge din tid på at finde et posthus eller en bank og stå i kø et par timer, kan du betale online.

Log ind i din netbank. 

Udfyld nu betalingsanmodningen sådan

Beløbsmodtager

IBAN:

GR1201000230000000481090510

Navn :

International Authority for Public Revenue (AADE)

Adresse :

Sina 2-4

By og Postnummer :

106 72 Athens

Meddelelse til beløbsmodtager 

Den 20 cifrede ´Administrative fee code` som du finder i filen ePavorolo. Det er vigtigt at du ikke indsætter andet end de 20 cifre.

Beløbsmodtagers bankforbindelse

Bankens Bankkode :

BNGRGRAA

Husk at angive, at du vil betale i EURO.

Betaling gennemføres kl 15.00 CET.

Log efter en time eller to ind på https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/

Nederst til højre står nu ‘Paid’.

…Voila

Du kan gemme filen i Pdf format. Vis den så på din mobiltelefon, tablet eller PC, hvis du skal dokumentere, at du har betalt din TEPAI. Du kan selvfølgelig også lave et print af den.

P.S.

Hvis du af en eller anden årsag ikke modtager en mail med ansøgning og betalingsoplysning eller får din betaling retur, kan du forsøge at gennemføre betalingen med koden, der begynder med RF og efterfølges af 23 cifre.

Den står  webformularen i kolonnen til venstre for kolonnen, hvor der står ‘New’.