Idag vil solens centrum passere ækvator kl. 5.30 dansk tid. Astronomerne kalder tidspunktet equinox. Det er latin. Sammensat af ordet equi, der betyder lige, og nox, der betyder nat. I daglig tale kaldes Equinox jævndøgn. Egentlig lidt misvisende. Jævndøgn er jo ikke, som ordet antyder, et døgn, men et tidspunkt.
I kalenderen står, at dagens længde er 12timer og 15minutter.
Er det så rigtigt, at dag og nat er lige lange ved jævndøgn?
Ja vil astronomerne sige, for når
♦ Solens centrum er målepunkt.
og
♦ Der korrigeres for, at atmosfæren bryder solens lys.
har dagen en længde på præcis 12 timer (sådan næsten da). Ikke kun i København, men overalt på jorden.
Fra i dag vil solen i de næste 6 måneder skinne mere på den nordlige end sydlige halvkugle.
I flere tusinde år er dagen blevet fejret som lysets og frugtbarhedens ankomst.
I Stonehenge i England afholdes et ritual som man har gjort det i de sidste 3.000 år.
I Mexico samles mennesker for at betragte det slangelignende skyggespil en pyramide kaster ved jævndøgn.
I Iraq, Albanien, Kosovo, Afghanistan og en række lande i central asien holdes Nowruz. Now, der betyder ny og ruz, der betyder dag, har været fejret i næsten 4.000 år. Ifølge sagnet fordi dagen markerer kong Jahmids sejr over mørket.
I den germanske kultur blev foråret ifølge sagnet bragt af gudinden Ostara. Et år ankom hun sent. Det første hun så, var en lille fugl. Den var ved at fryse ihjel. Hun tog den op og varmede den i sine hænder. Men da fuglen blev varm, mistede den sine vinger, fordi den havde frosset så længe. For at råde bod på skaden af sin sene ankomst, forvandlede Ostara fuglen til en hare, som hun kaldte Lepus. Nu kunne fuglen bevæge sig lige så hurtigt, som før den mistede sine vinger. Men den kunne stadig ikke lægge æg. Endnu en gang greb Ostara ind og gjorde det muligt for Lepus at lægge æg. På et tidspunkt faldt Lepus i unåde hos Ostara. (Angivelig fordi den havde en affære med en anden kvinde). I arrigskab satte Ostara den op på himlen. Lige under jægeren Orion, som Lepus har været på flugt fra lige siden. På et tidspunkt blev Ostara lidt mildere stemt. På forårsjævndøgn gav hun Lepus tilladelse til at komme ned på jorden og give æg til børnene. Heraf traditionen med påskehare og påskeæg. (Det er hvertfald, hvad sagnet fortæller).
På nutidig tysk kaldes påsken for Ostern og på engelsk Easter, som ifølge sprogforskere er afledt af navnet Ostara.
I den jødiske religion markerer forårsjævndøgnet den tid på året, hvor Moses førte jøderne ud af fangenskabet i Ægypten til det forjættede land.
I den kristne kultur hænger påsken også sammen med forårsjævndøgn. Som en tommelfingerregel falder påskesøndag den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. (Ja altså kun i den del af kulturen, der anvender den gregorianske kalender.)
Påskesøndag kan hermed falde så tidligt som den 22.marts og så sent som den 25.april.