Forårsjævndøgn

Læsetid : 2 minutes

I dag vil solens centrum passere himlens ækvatorer kl. 5.30 dansk tid. Tidspunktet kaldes equinox. Det er et  latinsk ord  sammensat af ordet equi, der betyder lige og nox, der betyder nat.

Fra da af vil solen i de næste 6 måneder skinne mere på den nordlige end den sydlige halvkugle.

På dansk kaldes dagen forårsjævndøgn. Hermed menes at dag og nat er lige lange.

I almanakken står, at dagen har en længde på 12 timer og 14 minutter i f.eks. København og 12 timer og 8 minutter i  f.eks.  Sydney.

Dagen er altså ifølge almanakken længere end 12 timer og har heller ikke samme længde over alt på jorden.

Hvis dagens længde måles udfra solens centrum i stedet for som i almanakken den øverste kant og der korrigeres for horisontalfraktion, der bøjer solens lys, når det rammer jorden, fås dagens astronomiske længde.

Og dagens astronomiske længde er i dag 12 timer overalt på jorden, mens den  i f.eks København oplevedes at være 12 timer allerede den 17. marts.

På den nordlige halvkugle markerer forårsjævndøgnet lyset og frugtbarheden.

Nogle historikere mener at pyramiderne i Ægypten  og Stonehenge i England er konstrueret således at  forårsjævndøgnet kan aflæses på den skygge monumenterne kaster på lige netop denne dag.

Nowruz, der falder på forårsjævndøgn,  er den persiske betegnelse for nytår og  en af de ældste helligdage i verden. Now, der betyder ny og ruz, der betyder dag, har været fejret i næsten 4.000 år og markerer ifølge sagnet kong Jahmids sejr over mørket. Nowryz fejres fortsat  i nutidens Iran, Iraq,  Albanien, Kosovo og Afghanistan  og en række lande i central asien.

I den germanske kultur blev foråret bragt af  gudinden  Ostara. Et år ankom hun meget sent og da hun endelig kom, var det første hun så en lille fugl, der var ved at fryse ihjel på grund af kulden. Ostara varmede den lille fugl i sine hænder og lavede den om til en hare, som hun kaldte Lepus. For at ære fuglen, der nu var lavet om til en hare gjorde hun det muligt for Lepus at lægge æg. På et tidspunkt faldt Lepus i unåde hos Ostara og i arrigskab smed hun den  op i himlen, hvor den som stjernetegnet Lepus skulle være på evig flugt lige under jægeren Orion.  På et tidspunkt blev Ostara lidt mildere stemt, På forårsjævndøgn gav hun derfor haren Lepus tilladelse til at komme ned på jorden og give æg til børnene.  Heraf vores tradition med påskehare og påskeæg.

På nutidig tysk kaldes påsken for Ostern og på engelsk Easter, som ifølge historikere er en afledt fra navnet Ostara.

I den jødiske religion markerer forårsjævndøgnet den tid på året,  hvor Moses førte jøderne ud fra fangenskabet i Ægypten til det forjættede land.

I den kristne kultur hænger påsken også sammen med forårsjævndøgn. Påskedag er nemlig  første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

I år er første fuldmåne efter den forårsjævndøgn onsdag den 23. marts og påskedag falder derfor den 27. marts men  kan altså  tidligst falde den 22. marts og senest den  25. april.

Abonner på kommentarer
Send mig en mail
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

DEL DEL DEL 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email